De Europese Commissie wil de gasprijs voor de groothandelsmarkt begrenzen op 275 euro per megawattuur, zo maakte de Commissie dinsdag bekend. Het veelbesproken en omstreden prijsplafond moet een eind maken aan “buitensporig hoge” gasprijzen.

De maximumprijs moet gaan gelden voor de zogeheten TTF, de Nederlandse prijsindex die in Europa de toon aangeeft.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de gasprijs op de groothandelsmarkt eind augustus een piek bereikte van 350 euro per MWh. Sindsdien is de gasprijs weer teruggezakt tot een actueel niveau van ongeveer 120 euro per MWh.

De Commissie stelt voor het plafond vanaf 1 januari automatisch te laten ingaan. als de gasprijs piekt én veel hoger ligt dan die in de rest van de wereld. Als dat twee weken op rij het geval is, mag er niet meer tegen een hogere prijs worden gehandeld.

Zakt de prijs weer, of wordt het verschil met bijvoorbeeld Azië kleiner, dan vervalt de limiet weer automatisch. Mocht het prijsplafond ertoe leiden dat tankers Europa links laten liggen om elders meer te verdienen, dan kan de commissie het ook opschorten.

Debat over Europees prijsplafond voor gas

Het felle debat over een maximumprijs voor gas woedt al maanden in Brussel en de EU-lidstaten. Een meerderheid van de 27 EU-landen dringt er al geruime tijd op aan. Maar de Vommissie zag daar, net als Nederland en zwaargewicht Duitsland, lang weinig in.

Het dagelijks bestuur van de EU hield telkens de boot af met de redenering dat de lidstaten het eerst maar eens zouden moeten worden voor het een voorstel zou uitwerken en voorleggen.

Voorvechters van een plafond als België, Griekenland en Italië willen dat het prijsplafond geen papieren tijger blijft maar daadwerkelijk een aantal keer per jaar wordt geactiveerd. Ze denken daarom aan een veel lagere limiet. De commissie mikt vooral op het voorkomen van uitwassen als die in van afgelopen augustus.

De EU-landen willen over een prijsplafond zoveel mogelijk unaniem beslissen. Het kabinet kan nog geen oordeel vellen over de dinsdag gepresenteerde voorstellen van de commissie en moet die nog nader bestuderen. Donderdag overleggen de energieministers van de lidstaten erover in Brussel. Overeenstemming wordt dan nog niet verwacht. Woensdag, als hun ambassadeurs al bijeenkomen, wordt de diepte van de tegenstellingen mogelijk duidelijker.

Eerder liet Business Insider zien hoe je de gasprijs op de groothandelsmarkt per megawattuur bij benadering kunt omrekenen naar de gasprijs per kuub voor consumenten. Hieruit bleek dat een 'kale' gasprijs van ongeveer 80 euro per MWh in de buurt ligt van een prijs per kuub van 1,45 euro inclusief belastingen. Dat laatste is de maximumprijs in 2023 gaat gelden voor klanten van Nederlandse energieleveranciers.

De prijs van 275 euro per MWh die de Europese Commissie voorstelt, ligt dus ver boven het maximum onder het prijsplafond dat in Nederland gaat gelden.

LEES OOK: 4 scenario’s voor de energierekening in 2023: dit betaal je als prijzen gas en stroom onder of juist boven prijsplafond komen